Autor Wątek: Czy deska WPC nie nagrzewa się zbyt mocno latem?  (Przeczytany 14 razy)

Bares

• Nowy użytkownik
  • *
Czy deska WPC nie nagrzewa się zbyt mocno latem?
« dnia: Lipiec 15, 2025, 14:53:52 »

Słyszałem, że kompozyt może się mocno nagrzewać w pełnym słońcu. Czy faktycznie chodzić po niej boso w upały to wyzwanie?

Faril

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Czy deska WPC nie nagrzewa się zbyt mocno latem?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2025, 20:44:13 »
Deski kompozytowe WPC mogą się nagrzewać w pełnym słońcu, zwłaszcza w jasnych kolorach, co może sprawiać dyskomfort przy chodzeniu boso podczas upałów. Jednak nowoczesne technologie produkcji, takie jak zastosowanie pigmentów odbijających ciepło, znacząco ograniczają ten efekt. Dodatkowo deski o strukturze 3D zapewniają lepszą wentylację i zmniejszają nagrzewanie. Więcej na ten temat znajdziesz na Woodmart.pl. Przy prawidłowym doborze koloru i montażu, chodzenie boso po tarasie WPC jest jak najbardziej możliwe.

Bares

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2025, 21:36:21 »
U mnie taras z kompozytu w ciemnym kolorze potrafi latem naprawdę się rozgrzać – w samo południe wolę założyć klapki. Znajomy ma jasne deski i mówi, że różnica w temperaturze jest wyraźna.

Faril

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2025, 21:36:34 »
Warto też zadbać o odpowiednie zacienienie – pergola albo markiza skutecznie ogranicza nagrzewanie. Ja dodatkowo podlewam taras wodą przed popołudniowym relaksem i można wtedy chodzić boso bez problemu.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
aldara watahaczarnegoksiezyca bestgame zupronum black-flag